Büyükçekmece’de kentsel dönüşüm kapsamında 54 bin konut yenilendi

Beklenen Marmara depremine karşı kentsel dönüşüm projesi kapsamında deprem riski taşıyan yapıları hızla yıkmaya devam eden Büyükçekmece Belediyesi, bugüne kadar riskli 54 bin yapıyı yıkarak yerlerine depreme dayanıklı yapılar yapılmasına öncülük etti.

 

Fatih Mahallesi’nde riskli olduğu tespit edilen 91 bağımsız bölümden oluşan 8 bloklu yapı kentsel dönüşüm projesi kapsamında belediye ekiplerinin gözetiminde yıkıldı.


“2030’a kadar riskli binaları tamamıyla yok etmeyi hedefliyoruz”

 

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kesmeden sürdürüldüğünü belirterek şu açıklamayı yaptı: “Büyükçekmece Türkiye’ye örnek bir kentsel dönüşüm yürütüyor. Ada bazında kentsel dönüşüm sayın bakanımızın da ifade ettiği gibi, cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi ada bazında kentsel dönüşümü ısrarla devam ettiriyoruz. Vatandaşın zaman zaman bu konuda direnmeleri oluyor, vatandaşı da dinlemiyoruz. Çünkü bizim için vatandaşın canını kurtarmak birinci önceliktir. Sonra malını kurtarmak önceliktir. Sonra da şehrin siluetini değiştirmek, şehrin yenilenmesini sağlamak, vatandaşın otopark ihtiyacını çözmek, peyzaj sorunumuzu bitirmek, şehre bir disiplin yaratıyoruz aynı zamanda bu kentsel dönüşümle. Şehrin siluetini değiştiriyoruz. Bizim koymuş olduğumuz hedef 2030’a kadar yıkılma tehlikesi olan binaları tamamıyla yok etmektir. Ekonomik şartların ağırlaşması biraz yavaşlattı kentsel dönüşümü. Her ne olursa olsun biz yıkmaya ve yapmaya devam edeceğiz. Yapmazsak vatandaşın canına mal olacak. Can kaybımız çok olacak. 2030’a kadar koyduğumuz hedefi yakalayacağımız düşünüyorum. Şu anda en tehlikeli yer Büyükçekmece Merkezde yüzde 70’inden fazlasını bitirdik. 54 bin konut yenilendi. 15 bin daha konut var. En tehlikeliler bir tanesi de budur. Çok tehlikeli bir yeri yıkıyoruz. Dışarıdan baktığınız zaman villa gibi, yıkılmaz. Betonun olması gereken değeri örneğin 30 rakam veriyorum sadece. Yerinde 8. Demir olması gereken 30, yerinde 7. Tamamıyla deniz kumu ve demir çürümüş. İnce demir. 1980’de yapılan binalara konulan demir örneğin 5 tonsa bu binalara konulan demir, şimdi 30, 35 ton konuluyor. Kullanılan beton o günkü şartlarda 10, şimdiki şartlarda 35. Bunun en kolay tarifi budur. Bu binaların yıkılması için 6 büyüklüğündeki bir depreme gerek yok. Bölgeye yakın 5 ve üzeri deprem bu binaları çökertir.”